Pantenol (panthenolum)

Pantenol (panthenolum)

Pantenol  (łac. panthenolum, 2,4-dihydroksy-N-(3-hydroksypropylo)-3,3-dimetylobutanoamid, C9H19NO4)– organiczny związek chemiczny z grupy alkoholi polihydroksylowych, analog kwasu pantotenowego, jedna z substancji stanowiących witaminę B5. Dekspantenol (izomer D) ulega w organizmie przemianie do kwasu pantotenowego.

Pantenol to prowitamina B5 inaczej prekursor witaminy B5 (kwasu pantotenowego). Pantenol łatwo wnika w strukturę skóry oraz włosów. Pantenol jest bardzo dobrze tolerowany i niezwykle rzadko wywołuje uczulenia.

Związek ten ma działanie przeciwzapalne, gojące, łagodzi podrażnienia i przyspiesza regenerację naskórka oraz nawilża. Nadaje skórze uczucie gładkości, a włosom połysk.

Przeczytaj także: Maseczka Black Mask ™ na pryszcze i wągry.

Pantenol jest podstawowym składnikiem kosmetyków po opalaniu, łagodzących zaczerwienienie, swędzenie i podrażnienie skóry. Znajduje się również w wielu szamponach i odżywkach do włosów, nadając im połysk, gładkość, grubość i nawilżenie.

W kosmetykach najczęściej używany w stężeniu 1% – 5%. Jako surowiec kosmetyczny jest bezbarwną, lepką przezroczystą cieczą. Wyróżniamy odmianę prawoskrętną oraz lewoskrętną. Największą aktywność biologiczną wykazuje forma prawoskrętna czyli D-pantenol. Pantenol jest substancją trwałą chemicznie, wnika w naskórek, skórę oraz strukturę włosa. Jest łatwo rozpuszczalny w wodzie i alkoholu etylowym. Dobrze chroni przed promieniowaniem UV (UV-A, UV-B). Pantenol jest nietoksyczny, nie powoduje podrażnień oraz uczuleń.


Przypisy

  1. ChemIDplus: Substance Name: Panthenol [USAN:USP:INN:BAN:JAN], RN: 16485-10-2, UNII: WV9CM0O67Z, InChIKey: SNPLKNRPJHDVJA-UHFFFAOYSA-N – https://chem.nlm.nih.gov/chemidplus/rn/16485-10-2.
  2. PubChem: (2S)-2,4-dihydroxy-N-(3-hydroxypropyl)-3,3-dimethylbutanamide – https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/5748487.
  3. Camargo Jr, Flávio B., Lorena R. Gaspar, and Patrícia MBG Maia Campos. “Skin moisturizing effects of panthenol-based formulations.” Journal of cosmetic science 62.4 (2011): 361.
  4. Ebner, Fritz, et al. “Topical use of dexpanthenol in skin disorders.” American journal of clinical dermatology 3.6 (2002): 427-433.

Autor: Eco Supplements - O nas

Redakcja portalu Eco Supplements
Jesteśmy zespołem ludzi pasjonujących się zdrowym trybem życia, odżywiania, naturalnymi suplementami diety. Współpracują z nami eksperci - osoby z wykształceniem kierunkowym związanym z odżywianiem i zastosowaniem naturalnych metod profilaktyki prozdrowotnej.

Udostępnij ten artykuł na: