Olejek ylangowy, ylang-ylang (Canangae Oleum, Ylang-Ylang Oleum)

Olejek ylangowy posiada niesłychanie przyjemny, kwiatowo-orientalny zapach z nutami owocowymi, balsamicznymi i korzennymi. Zapewne dlatego używany jest głównie w perfumerii. W wielu krajach wykorzystuje się również jego właściwości terapeutyczne. Olejek obniża ciśnienie krwi i uspokaja. Pomaga także w dolegliwościach gastrycznych, zmniejsza przetłuszczanie się skóry i wypadanie włosów.

Dr Beta, olejek ylangowyW Azji uznawany jest za niezwykły afrodyzjak o zniewalającym i łamiącym wszelkie opory zapachu.

Olejek ylangowy otrzymywany przez destylację z parą wodną kwiatów zbieranych z drzewa Kananga, rosnącego dziko głównie w Indonezji, w aromaterapii używany jest w mieszankach do masażu, kąpieli i inhalacji w kominku aromaterapeutycznym. Ma niezwykle silne działanie, dlatego na jeden zabieg nie wolno stosować więcej niż dwie krople olejku.

Canangae Oleum a Ylang-Ylang Oleum

Olejek Ylang, olejek jagodlinowy jest uzyskiwany z gatunku jagodlin wonny – Cananga odorata Hooker f. et Thomson (=Canangium odoratum Baillon forma genuina; niem. Ylangbaum), z rodziny flaszowcowatych – Annonaceae. Drzewo (dorasta do 25 m wys.) to występuje w Azji tropikalnej (szczególnie Filipiny i Indonezja). Z kwiatów uzyskiwany jest olejek eteryczny Ylang bogaty w kariofilen, d-alfa-pinen, linalol, geraniol, kadinen, ylangen, farnezol, octan farnezylu, gamma-muurolen, octan benzylu, octan geranylu, safrol, izosafrol; kwasy organiczne lotne z parą wodną, np. kwas walerianowy, benzoesowy, metylomasłowy, trans-geraniowy; lotne fenole (eugenol, izoeugenol, eterowe estry krezolu).

Cananga Oil pochodzi z tego samego gatunku, ale innej formy: jagodlin wonny – Cananga odorata Hooker f. et Thomson (=Canangium odoratum Baillon forma macrophyla). Olejek Cananga jest bogaty w beta-kariofilen, octan benzylu, farnezol, alkohol benzylowy, alfa-terpineol, octan geranylu, aldehyd benzoesowy, safrol, linalol, eugenol, limonen, izoeugenol, salicylan metylu i borneol. Olejek ma duże znaczenie w kosmetyce i perfumerii. Jest często dodawany do mydeł, szamponów, kremów, jako kompozycja zapachowa. Ma właściwości antyseptyczne, przeciwfermentacyjne, przeciwgnilne.


Przypisy

  1. Iwona Konopacka-Brud, Władysław St. Brud, Aromaterapia dla każdego, Białystok 2007
  2. Iwona Konopacka, Władysław St. Brud, Pachnąca apteka. Tajemnice aromaterapii, Łódź 2008
  3. Aromaterapia – informator Dr Beta®, Warszawa 2012
  4. Cananga Oil = Canangae Oleum oraz Ylang-Ylang Oleum – to nie do końca to samo – http://rozanski.li/364/cananga-oil-canangae-oleum-oraz-ylang-ylang-oleum-to-nie-do-konca-to-samo/.
  5. Flückiger, Friedrich August. “Notizen über das Canangaöl oder Ilang–Ilang–Oel.” Archiv der Pharmazie 218.1 (1881): 24-31.
  6. Manner, Harley I., and Craig R. Elevitch. “Cananga odorata (ylang-ylang).” Species profiles for Pacific Island agroforestry (2006).

Autor: Eco Supplements - O nas

Redakcja portalu Eco Supplements
Jesteśmy zespołem ludzi pasjonujących się zdrowym trybem życia, odżywiania, naturalnymi suplementami diety. Współpracują z nami eksperci - osoby z wykształceniem kierunkowym związanym z odżywianiem i zastosowaniem naturalnych metod profilaktyki prozdrowotnej.

Udostępnij ten artykuł na: